Publiczne to za mało - Wasilewski, Dariusz (Menedżer Zdrowia, 2017)
Służba zdrowia nie wyjdzie na finansową prostą ani nie wejdzie na wyższy poziom świadczeń medycznych jedynie dzięki finansowaniu budżetowemu. Współfinansowanie ze środków prywatnych jest nieuniknione i pożądane.