Oligopol zapobiegawczo-leczniczy - Krajewski, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2017)
Już w lipcu 2018 r., po przeprowadzeniu kontraktowania usług specjalistycznych, na rynku otwartym, więc niezwiązanym z opieką przyszpitalną, pozostaną nieliczne przychodnie.