Zdrowie kosztuje i musi kosztować - Szulc, Jakub (Menedżer Zdrowia, 2017)
Często w dyskusjach o nakładach na opiekę medyczną pojawia się pytanie, jak to sfinansować i czy sposób finansowania ma znaczenie. Odpowiadam zazwyczaj, że cel nadrzędny to wzrost nakładów i że z punktu widzenia polityki zdrowotnej powinno się popierać każde rozwiązanie, które doprowadzi do zwiększenia środków w systemie.