Prometheus therapy for the treatment of acute liver failure in patients after cardiac surgery - Komardina, Ekaterina; Yaroustovsky, Michael; Abramyan, Marina; Plyushch, Marina (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Wstęp : Do rozwoju ostrej niewydolności wątroby dochodzi zwykle w zespole niewydolności wielonarządowej. Zwiększa ona istotnie ryzyko zgonu u pacjentów po zabiegach kardiochirurgicznych. Cel : Ocena bezpieczeństwa i skuteczności pozaustrojowego wspomagania czynności wątroby u pacjentów z ostrą niewydolnością wątroby po zabiegach kardiochirurgicznych. Materiał i metody : Zbadano 39 dorosłych pacjentów z powikłaniami pooperacyjnymi w postaci zespołu niewydolności wielonarządowej i ostrej niewydolności wątroby, których leczono za pomocą systemu Prometheus. Kryteria włączenia obejmowały kliniczne i laboratoryjne oznaki ostrej niewydolności wątroby. Stosowane kryteria rozpoczęcia terapii Prometheus to: stężenie bilirubiny w surowicy powyżej 180 µmol/l (wartości referencyjne: 3–17 µmol/l), zespół cytolizy hepatocytów (przynajmniej dwukrotny wzrost stężeń aminotransferazy asparaginianowej i alaninowej; wartości referencyjne: 10–40 U/l) oraz zmniejszenie stężenia cholinesterazy w osoczu (wartości referencyjne: 4490–13 320 U/l). Wyniki : Leczenie pozaustrojowe spowodowało stabilizację hemodynamiczną, zmniejszenie całkowitego stężenia sprzężonej i niesprzężonej bilirubiny w surowicy, zmniejszenie nasilenia zespoły cytolizy oraz poprawę syntetycznej funkcji wątroby. Wskaźnik 28-dniowych przeżyć u pacjentów leczonych systemem Prometheus wyniósł 23%. Wnioski : Zastosowanie systemu Prometheus można zalecać w ramach intensywnej terapii pacjentów z ostrą niewydolnością wątroby po operacjach na sercu i dużych naczyniach. Skuteczność tej metody można zwiększyć, dokonując wieloczynnikowej oceny stanu pacjentów, aby ustalić wskazania do jej użycia.