Outcome of surgical embolectomy in patients with massive pulmonary embolism with and without cardiopulmonary resuscitation - Hajizadeh, Reza; Ghaffari, Samad; Habibzadeh, Afshin; Safaei, Naser; Mohammadi, Kamran; Ranjbar, Abdolmohammad; Ghodratizadeh, Sahar (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Wstęp : Zatorowość płucna jest bardzo niebezpieczną i trudną w leczeniu chorobą układu krążenia o wysokich wskaźnikach chorobowości i śmiertelności. Chirurgiczna embolektomia wiąże się z korzystnymi wynikami u pacjentów z masywnymi zatorami płucnymi. Cel : Zbadanie wyników embolektomii u tego typu pacjentów. Materiał i metody : W jednoośrodkowym, retrospektywnym badaniu uczestniczyło 36 pacjentów (14 mężczyzn i 22 kobiety, wiek średnio 50,80 ±18,89 roku) z ostrą zatorowością płucną, którzy przeszli zabiegi chirurgicznej embolektomii płucnej między styczniem 2011 a styczniem 2016 r. Dokumentację medyczną pacjentów przeanalizowano pod kątem danych demograficznych i przedoperacyjnych oraz wyników pooperacyjnych. Wyniki : Częstymi czynnikami ryzyka wystąpienia ostrego zatoru płucnego były poważna operacja chirurgiczna w ciągu 3 miesięcy oraz zakrzepica żył głębokich. Wstępnymi objawami najczęściej zgłaszanymi przez pacjentów były kolejno: duszności, bóle klatki piersiowej i omdlenia. Średni czas hospitalizacji wyniósł 14,76 ±8,69 dnia, a średni czas zabiegu 4,47 ±1,54 godziny. Średni czas od przyjęcia pacjenta do embolektomii wyniósł 6,58 ±1,13 godziny. Dziesięciu (27,8%) pacjentów zmarło w trakcie zabiegu; u 3 z nich wykonano przed zabiegiem resuscytację krążeniowo-oddechową, a u 2 doszło do ciężkiego wstrząsu kardiogennego. Pacjentów, którzy przeżyli, obserwowano przez 6 miesięcy. Odsetek śmiertelności w czasie obserwacji wyniósł 15,4%; wszyscy 4 pacjenci zmarli w trakcie obserwacji z powodu przerzutowego raka. Nie zaobserwowano przypadków nawrotów zatorowości płucnej. Wnioski : Mimo że chirurgiczną embolektomię wykonywano głównie u pacjentów z wysokim ryzykiem, zastosowana metoda wiązała się z dobrymi wynikami wewnątrzszpitalnymi oraz doskonałymi wynikami średnioterminowymi.