The significance of neonatal thymectomy for shaping the immune system in children with congenital heart defects - Stosio, Małgorzata; Ruszkowski, Jakub; Mikosik-Roczyńska, Anna; Haponiuk, Ireneusz; Witkowski, Jacek M. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2017)
Grasica odgrywa istotną rolę w kształtowaniu się puli komórek układu odpornościowego, stanowi główne miejsce dojrzewania limfocytów T. Wczesne interwencje kardiochirurgiczne we wrodzonych wadach serca nieodzownie łączą się z tymektomią – zabiegiem całkowitego lub częściowego usunięcia grasicy. Noworodki mają już funkcjonalną grasicę oraz rozwinięte komórki układu odpornościowego, jednak zabieg tymektomii uważa się za przyczynę eliminacji głównego ośrodka różnicowania i dojrzewania limfocytów T. Niniejsza praca jest podsumowaniem obecnej wiedzy na temat zaburzeń na poziomie komórkowym oraz potencjalnych klinicznych konsekwencji tymektomii u dzieci leczonych operacyjnie z powodu wrodzonych wad serca.