Korzystny efekt skojarzonego leczenia trombolitycznego i neurochirurgicznego mielopatii szyjnej z powodu zakrzepu tętnicy rdzeniowej przedniej - Wiszniewska, Małgorzata; Harat, Marek (Advances in Psychiatry and Neurology/Postępy Psychiatrii i Neurologii, 2017)
Cel : Do mielopatii niedokrwiennej może dojść w przypadku ucisku tętnicy rdzeniowej przedniej przez wyrośl kostną. W dotychczasowej literaturze opisano jednego pacjenta z niedokrwieniem rdzenia piersiowego, u którego po dożylnym podaniu rekombinowanego tkankowego aktywatora plazminogenu (recombined tissue plasminogen activator – rt-PA) nastąpiła poprawa. Celem pracy jest przedstawienie pacjenta z niedokrwieniem rdzenia szyjnego, u którego nastąpiło prawie całkowite ustąpienie niedowładu po skojarzonym dożylnym leczeniu trombolitycznym rt-PA z zabiegiem neurochirurgicznym. Opis przypadku : Chory, 61 lat, bez czynników ryzyka, uprawiający sport, został przyjęty z powodu osłabienia kończyn prawych. Rozpoznano niedokrwienie rdzenia szyjnego na poziomie C5-6 i zastosowano dożylnie rt-PA z następczą operacją neurochirurgiczną. Niedowład ustąpił. Komentarz : W niedokrwieniu rdzenia kręgowego wywołanym przez mechaniczny ucisk tętnicy przez wyrośl kostną dożylna tromboliza przed zabiegiem chirurgicznym może ochronić rdzeń kręgowy przed pełnym zawałem. W wytycznych dotyczących leczenia udaru niedokrwiennego warto zaznaczyć, że rt-PA może przynieść korzyść także w niedokrwieniu rdzenia kręgowego.