Ocena skuteczności terapeutycznej klindamycyny u hospitalizowanych chorych na różę - de Godoy, José Maria Pereira; Oliveira, André Luís Cozetto de; Godoy, Maria de Fátima Guerreiro (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Wprowadzenie : Róża jest ostrym stanem zapalnym skóry wywołanym przez paciorkowce. Antybiotykiem pierwszego rzutu w leczeniu róży jest penicylina, jednak stosuje się również wiele innych antybiotyków. Cel pracy : Ocena odpowiedzi klinicznej róży na klindamycynę u chorych hospitalizowanych. Materiał i metody : Przeprowadzono retrospektywne badanie kohortowe wszystkich pacjentów hospitalizowanych z powodu róży i leczonych klindamycyną w Hospital de Base, Sao Jose do Rio Preto w latach 2000–2008. Wyniki : Dokonano oceny skuteczności tego leczenia. Brak odpowiedzi klinicznej odnotowano u 4% spośród 50 pacjentów leczonych klindamycyną, przy czym niepowodzenia nie odnotowano u 51 pacjentów, u których zastosowano terapię klindamycyną w połączeniu z innymi antybiotykami. Wnioski : Klindamycyna wykazuje skuteczność kliniczną (96%) w leczeniu w szpitalu chorych na różę. Klindamycyna jest dobrym wyborem terapeutycznym.