Średnioterminowe rokowanie dotyczące przeżycia oraz hospitalizacji u pacjentów po wszczepieniu stymulatora serca na stałe na podstawie badania BNP, troponiny T o wysokiej czułości oraz indeksu objętości lewego przedsionka - Kaziród-Wolski, Karol; Sielski, Janusz K.; Grabowska, Urszula (Medical Studies/Studia Medyczne, 2017)
Wprowadzenie : Znalezienie predyktorów zgonu i hospitalizacji może pomóc w optymalizacji opieki nad pacjentem z kardiostymulatorem. Cel pracy : Ocena rokowania co do przeżycia oraz hospitalizacji z przyczyn sercowo-naczyniowych u chorych po implantacji kardiostymulatora na podstawie peptydu natriuretycznego typu B (BNP), troponiny T o wysokiej czułości (TnT hs) oraz indeksu objętości lewego przedsionka (LAVI). Materiał i metody : Badanie wykonano w grupie 123 chorych kwalifikowanych do implantacji stymulatora serca. W trakcie 23-miesięcznej obserwacji wykonano cykliczne badania BNP, TnT hs oraz LAVI. Określono śmiertelność i częstość hospitalizacji w grupach z prawidłowymi i podwyższonymi wartościami badanych parametrów na podstawie krzywych Kaplana-Meiera. Wyniki : Stwierdzono zależność statystyczną między przeżyciem a stężeniem BNP przy przyjęciu (test log-rank = 2,11, p < 0,05). Wykazano również znamiennie większą częstość hospitalizacji przy wyższym BNP przy przyjęciu (test log-rank = 2,01, p < 0,05). Nie stwierdzono istotnych statystycznie związków między wartością TnT hs a czasem przeżycia i hospitalizacjami. Wykazano silną tendencję (p < 0,10) do większego prawdopodobieństwa przeżycia chorych z niskimi wartościami LAVI w stosunku do chorych z wysokimi wartościami LAVI przed wszczepieniem stymulatora serca na stałe. Wnioski : Wyniki badania przeprowadzonego w ośrodku regionalnym (ponad 1000 implantacji rocznie) potwierdziły, że BNP jest istotnym wskaźnikiem przeżycia oraz hospitalizacji z przyczyn sercowo-naczyniowych po implantacji stymulatora serca na stałe. Z trzech badanych parametrów (BNP, TnT hs, LAVI) tylko BNP i LAVI mogą mieć zastosowanie w ocenie chorych po wszczepieniu stymulatora. Oznaczanie BNP w celu oceny średnioterminowego rokowania co do przeżycia i hospitalizacji może być rozważone podczas rutynowej kontroli kardiostymulatora.