Narzędzia geriatryczne w praktyce lekarza POZ – test rysowania zegara - Sapilak, Bartosz J.; Pokorna-Kałwak, Dagmara (Lekarz POZ, 2017)
Społeczeństwo polskie się starzeje i ma to realny wpływ na pracę lekarzy POZ. Ze względu na niedostatek geriatrów opieka nad pacjentem geriatrycznym stanowi coraz większe wyzwanie dla lekarzy rodzinnych. Wynika stąd potrzeba zaznajomienia się z podstawowymi narzędziami, które można wykorzystać do oceny stanu zdrowia chorych w okresie starości i późnej starości. W kolejnych artykułach z cyklu przybliżamy lekarzom podstawowe narzędzia geriatryczne służące ocenie chorego 65+. Umożliwi to lepsze porozumienie pomiędzy geriatrą a lekarzem POZ, a w sytuacji braku dostępu do specjalisty poprawę jakości leczenia pacjentów w podeszłym wieku w ramach POZ. W niniejszym artykule omówiony zostanie test rysowania zegara – proste, lecz bardzo wartościowe narzędzie do oceny zaburzeń pamięci.