Choroby tarczycy u dzieci - Markiewicz, Kamila; Pokorna-Kałwak, Dagmara; Noczyńska, Anna; Sapilak, Bartosz (Lekarz POZ, 2017)
Choroby tarczycy znacznie rzadziej są opisywane u dzieci niż u ludzi dorosłych. Hormony tarczycy są niezbędnym elementem regulującym prawidłowy rozwój dziecka. Choroby tarczycy mogą powodować jej nadczynność lub niedoczynność, prowadząc do zaburzeń w funkcjonowaniu większości układów i narządów w organizmie.