Choroby autozapalne u dzieci i dorosłych w praktyce lekarza POZ i pediatry - Opoka-Winiarska, Violetta (Lekarz POZ, 2017)
Choroby autozapalne należą do rzadkich zaburzeń odporności wrodzonej o początku w dzieciństwie lub w wieku dorosłym. Objawiają się nawracającymi lub przewlekłymi atakami gorączki i innymi objawami ogólnoustrojowego stanu zapalnego. Rozpoznanie opiera się na objawach klinicznych, w wielu przypadkach potwierdzone jest badaniem genetycznym. Znajomość chorób autozapalnych jest warunkiem ich wczesnego rozpoznania, a następnie kontrolowania przebiegu przez włączenie odpowiednich terapii lekowych. Celem publikacji jest przedstawienie najbardziej charakterystycznych objawów i obrazów klinicznych grupy chorób autozapalnych charakteryzujących się powtarzalnymi epizodami gorączek, określanych jako zespoły gorączek nawrotowych.