Witamina D - Ignaczak, Piotr (Lekarz POZ, 2017)
Rola witaminy D w zapobieganiu krzywicy i osteomalacji jest powszechnie znana. Badania ostatnich lat sugerują, że korzystny wpływ uzupełniania jej niedoboru nie ogranicza się jedynie do regulacji wchłaniania wapnia i metabolizmu kości – dane wskazują też m.in. na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, chorób nowotworowych, cukrzycy, zakażeń i chorób autoimmunologicznych. Udokumentowano powszechny niedobór witaminy D w populacji Europy Środkowej spowodowany głównie małą ekspozycją na słońce. Tym większą rolę odgrywa jej prawidłowa suplementacja i leczenie niedoboru. Artykuł przedstawia aktualne dane na temat roli, metabolizmu oraz zaleceń suplementacyjnych i leczniczych witaminy D w różnych grupach wiekowych i schorzeniach towarzyszących.