Embolizacja naczyń nerkowych jako część strategii kompleksowego leczenia chorych z rakiem nerki - Jaroń, Bernard; Brzozowski, Krzysztof; Twarkowski, Paweł; Żukowski, Paweł (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2005)
Na podstawie danych statystycznych można stwierdzić, że, częstość występowania raka nerki wzrasta wraz z wiekiem człowieka. Stanowi on 3 proc. wszystkich nowotworów złośliwych. Zachorowalność na raka nerki jest podobna na całym świecie. Wpływ na to zjawisko ma środowisko, w którym żyjemy, warunki pracy i wrodzone formy przekazywane dziedzicznie. Embolizacja tętnic nerkowych stanowi ważny element w postępowaniu leczniczym u chorych na raka nerki. Celem pracy jest wykazanie przydatności embolizacji śródnaczyniowej guzów złośliwych przed operacją chirurgiczną lub jako leczenie paliatywne w przypadkach guzów nieoperacyjnych. Materiał stanowiła grupa 106 chorych hospitalizowanych w Klinikach Urologicznej i Onkologicznej WIM. W grupie tej było 30 kobiet i 76 mężczyzn. Średni wiek chorych wynosił 57 lat. U 84 chorych z rozpoznanym rakiem nerki dokonano embolizacji tętnic nerkowych przed planowanym zabiegiem operacyjnym. Jako leczenie paliatywne metodę tę zastosowano u 22 chorych. U 6 chorych z grupy 2. wykonano embolizację kolejny raz z powodu rekanalizacji. Z powodu przerzutu raka do drugiej nerki wykonano embolizację tętnic nerkowych u 5 chorych. Embolizacja tętnic i naczyń patologicznych guza złośliwego wykonywana przed zabiegiem chirurgicznego wycięcia nerki zmniejsza utratę krwi w czasie operacji oraz ułatwia preparowanie i wyłuszczenie guza. W przypadkach nieoperacyjnych guzów nerek embolizacja paliatywna naczyń zaopatrujących nowotwór powoduje zmniejszenie wzrostu guza, zmniejsza dolegliwości bólowe i wydłuża czas przeżycia chorego.