Nowe – stare zapowiedzi - Szulc, Jakub (Menedżer Zdrowia, 2017)
Ścieżka dojścia do 6% została określona w nowelizacji ustawy o świadczeniach, a premier nie wspomniał nic o jej przyspieszeniu. Można się oczywiście zżymać, że osiem lat to dość długi czas wykonywania „skoku”. Jest jednak szansa na wyrwanie się z zaklętego kręgu finansowania ochrony zdrowia na poziomie ok. 4,5% PKB.