Ocena funkcji limfocytów T γ/δ w lizie komórek raka nerki - Viey, Emilie; Fromont, Gaelle; Chouaib, Salem; Escudier, Bernard; Caignard, Anne (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2005)
Celem niniejszego badania była ocena odpowiedzi cytotoksycznej, w której pośredniczą limfocyty T posiadające receptor TCRγ/δ w przerzutowym raku jasnokomórkowym nerki. Limfocyty Tγδ stanowią 1–10 proc. obwodowej populacji limfocytów T u człowieka i w większości charakteryzują się obecnością wariantu Vγ9Vδ2 receptora T. Komórki te rozpoznają cząsteczki o niskim ciężarze molekularnym pochodzące z bakterii (fosfoantygeny, aminofosforany, alkilaminy) bez potrzeby prezentacji ich w kontekście MHC. Limfocyty Tγδ w większości posiadają fenotyp charakterystyczny dla komórek pamięci (CD45RO, CD95+) i produkują IFN-γ i TNF-α w odpowiedzi na mikobakterie lub niezidentyfikowane antygeny obecne na komórkach nowotworowych, demonstrując swoją kluczową rolę zarówno we wrodzonej, jak i nabytej odpowiedzi immunologicznej. W niniejszej pracy oceniono zdolność limfocytów Tγδ do niszczenia pierwotnych komórek raka nerki i scharakteryzowano mechanizmy warunkujące funkcje lityczne tych limfocytów.