Opieka pielęgniarska nad pacjentem z zakrzepowo-zarostowym zapaleniem naczyń – studium przypadku - Cebulska, Violetta; Koźlak, Violetta; Juszczak, Katarzyna; Jędraszak, Patryk (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2017)
Wstęp: Wśród wielu schorzeń układu naczyniowego choroba Buergera ( thromboangiitis obliterans ) pomimo ogromnego postępu i rozwoju medycyny, nadal stanowi poważny problem kliniczny, społeczny oraz zdrowotny. Zakrzepowo-zarostowe zapalenie naczyń to schorzenie o niewyjaśnionej etiologii, przebiegające z okresami zaostrzeń i remisji. W patogenezie jego powstawania bardzo istotną rolę przypisuje się paleniu tytoniu, brane są również pod uwagę mechanizmy autoimmunologiczne. W przebiegu klinicznym choroby stwierdza się występowanie zapalenia małych i średnich tętnic oraz żył, zarówno w obrębie kończyn dolnych, jak i górnych. Złożoność sytuacji zdrowotnej, w której znalazł się chory, zmusza lekarzy, pielęgniarki, rehabilitantów do poszukiwania jak najbardziej optymalnych metod postępowania, pozwalających zapewnić mu lepszy komfort fizyczny, psychiczny oraz jakość życia. Celem pracy było zaprezentowanie planu indywidualnej opieki pielęgniarskiej nad pacjentem z zakrzepowo-zarostowym zapaleniem naczyń, hospitalizowanym w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym im. Ludwika Perzyny w Kaliszu. Materiał i metody : W pracy zastosowano metodę indywidualnego przypadku. Jako narzędzie badawcze wykorzystano: wywiad, obserwację, analizę dokumentacji oraz pomiar bezpośredni. Wnioski: 1. Choroba Buergera zaburza znacząco funkcjonowanie człowieka we wszystkich obszarach jego życia i powoduje szereg problemów zdrowotnych wymagających interdyscyplinarnego podejścia. 2. Profesjonalna opieka pielęgniarska ukierunkowana na podmiotowość chorego stanowi podstawowy warunek zapewnienia lepszej jakość i komfortu życia pacjentów z przewlekłą chorobą naczyniową. 3. Wykorzystanie metody procesu pielęgnowania pozwala przygotować i wdrożyć pacjenta i jego rodzinę do samoopieki i samopielęgnacji.