Zastosowanie preparatu złożonego oksykodonu z naloksonem w dużych dawkach w leczeniu bólu u chorych z zaawansowaną chorobą nowotworową cierpiących z powodu dysfunkcji jelit (OBD) – opis przypadków - Pietrzyński, Łukasz; Rajchel, Mateusz; Pietrzyńska, Tatiana (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2017)
Wstęp : Długotrwała terapia opioidowa stosowana z powodu silnego bólu wywołanego chorobą nowotworową niesie ze sobą ryzyko wystąpienia licznych działań niepożądanych. Jednym z częściej występujących są zaburzenia czynności jelit (opioid bowel dysfunction – OBD). W artykule autorzy przedstawiają jedną z możliwości leczenia zaburzeń funkcji jelitowych wywołanych opioidami, polegającą na zamianie stosowanych leków opioidowych na preparat złożony (oksykodon z naloksonem) w formie doustnej o przedłużonym uwalnianiu. Opisy przypadków : Autorzy prezentują opisy dwóch przypadków pacjentów cierpiących z powodu zaburzeń czynności jelit wywołanych długotrwałym leczeniem opioidami w dużych dawkach przewlekłego bólu nowotworowego. W obu przypadkach w celu eliminacji działań niepożądanych opioidów zamieniono dotychczas stosowany opioid na preparat oksykodonu z naloksonem, uzyskując ustąpienie objawów OBD oraz wzrost jakości życia pacjentów. Wnioski : Prezentowane przypadki ilustrują wysoką skuteczność terapii preparatem złożonym oksykodonu z naloksonem w dużych dawkach, zarówno jeśli chodzi o zaburzenia funkcji jelit, jak i terapię analgetyczną przy jednoczesnym zachowaniu dobrej tolerancji leku przez pacjenta.