Leczenie raka piersi u mężczyzn – opis przypadku - Pietrzyński, Łukasz; Rajchel, Mateusz; Pietrzyńska, Tatiana (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2017)
Rak piersi występuje wyjątkowo rzadko w grupie mężczyzn ( male breast cancer – MBC), stanowiąc u nich zaledwie 0,5% wszystkich przypadków raka piersi i 0,2% wszystkich nowotworów złośliwych. Ze względu na tak rzadkie występowanie badania dotyczące MBC obejmują nieliczne grupy chorych, a liczba opisów przypadków jest ograniczona. Z tego powodu nie istnieją standardy postępowania terapeutycznego specyficzne dla mężczyzn i wytyczne w MBC nie różnią się od schematu działania w raku piersi u kobiet. W związku z tym dostrzega się potrzebę szczegółowej dokumentacji sporadycznie występujących przypadków MBC w celu określenia jego specyfiki. Autorzy przedstawiają opis przypadku 75-letniego chorego z zaawansowanym rakiem piersi wraz z analizą literatury dotyczącej bieżących metod wykrywania, diagnostyki i leczenia raka piersi u mężczyzn.