Kolosy na glinianych nogach - Czerkas, Krzysztof; Lurka, Krystian (Menedżer Zdrowia, 2018)
Zaledwie pięć z szesnastu instytutów medycznych nadzorowanych przez Ministerstwo Zdrowia w 2015 r. przyniosło zysk, jedenaście stratę w łącznej kwocie 98 584 851 zł. Jeszcze gorzej było w 2016 r. – zaledwie trzy jednostki były na plusie, a trzynaście na minusie. Straciły łącznie 126 854 021 zł. Jest źle. Tylko w 2016 r. zobowiązania krótko- i długoterminowe wynosiły łącznie 1 203 286 467 zł. Dlaczego instytuty resortowe są w tak złej kondycji? Jak komentują to przedstawiciele instytutów i eksperci? Co można zrobić, aby poprawić sytuację?