Czego nie mówią mapy potrzeb zdrowotnych - Mołdach, Robert (Menedżer Zdrowia, 2018)
Mapy potrzeb zdrowotnych powinny informować o liczbie i rodzaju niezbędnych świadczeń. Informują natomiast o umieralności, chorobowości i zapadalności, które nie są wystarczające do obliczenia potrzeb zdrowotnych i mogą prowadzić do niepełnych lub błędnych wniosków.