Niezwykły przypadek opóźnionej pokrzywki z ucisku - Glińska, Olga; Kasperkowicz, Aleksandra; Gliński, Wiesław (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
Opóźniona pokrzywka z ucisku może stanowić czasami duży problem diagnostyczny i przypominać inne schorzenia. Celem pracy było opisanie przypadku opóźnionej pokrzywki z ucisku, nierozpoznanej przez 4 lata trwania nawrotów. Specyfiką tego przypadku był początek choroby w okresie dziecięcym (12. rok życia), występowanie zmian na ograniczonej powierzchni – głównie na stopach oraz szczególnie duże objawy bólowe kończyn, sugerujące młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów. W chwili powzięcia podejrzenia pokrzywki przewlekłej wykluczono: 1) podłoże alergiczne ujemnymi wynikami STP (skórnych testów punktowych) i prawidłowym stężeniem całkowitej IgE, 2) podłoże autoimmunologiczne ujemnym testem z surowicą autologiczną, 3) pokrzywkę aspirynową dietą bezaspirynową i ekspozycją na lek. Rozpoznanie potwierdzono: 1) próbą klockową, w czasie której po 5 godz. od zadziałania ucisku na skórę zostały sprowokowane długo utrzymujące się (ok. 12 godz.) bąble pokrzywkowe, 2) dobrą reakcją na niesteroidowe leki przeciwzapalne, które spowodowały całkowitą remisję choroby.