Ekspresja sekwencji ludzkich endogennych retrowirusów u chorych z twardziną układową i różnymi odmianami klinicznymi łuszczycy - Namysł, Jakub; Osmola, Agnieszka; Prokop, Janusz (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
Od wielu lat trwają dyskusje dotyczące udziału sekwencji ludzkich endogennych retrowirusów (ang. human endogenous retroviruses , HERV) w mechanizmach prowadzących do powstania objawów charakterystycznych dla chorób o podłożu autoimmunizacyjnym. Większość publikowanych prac dotyczy tocznia rumieniowatego układowego (ang. systemic lupus erythematosus SLE), jednak liczne raporty pokazują pośrednie dowody na udział HERV w patogenezie także innych chorób z omawianej grupy. Założeniem niniejszej pracy jest analiza poziomu ekspresji wybranych HERV w świetle aktualnej wiedzy o patologicznych mechanizmach, typowych głównie dla twardziny układowej oraz różnych odmian klinicznych łuszczycy.