Wpływ aktywności fizycznej na funkcje poznawcze u pacjentów chorujących na schizofrenię - Rybakowski, Filip; Drews, Katarzyna (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2017)
Powszechnie wiadomo, że aktywność fizyczna jest istotnym elementem wpływającym na zdrowie. W ostatnim czasie prowadzone są badania nad oceną wpływu aktywności fizycznej na zaburzenia psychiczne, ich podłoże neurobiologiczne, a także na funkcje kognitywne. Liczne badania wskazują na pozytywny wpływ treningu fizycznego na poprawę funkcji poznawczych. Dotychczas przeprowadzone badania na temat wpływu aktywności fizycznej na funkcjonowanie psychiczne dotyczyło przede wszystkim zaburzeń afektywnych. Znacznie mniej publikacji dotyczyło badań nad pacjentami cierpiącymi na schizofrenię. Schizofrenia jest chorobą psychiczną o złożonej patogenezie dotykającą ok. 1% populacji. Do głównych objawów schizofrenii zalicza się zaburzenia funkcji poznawczych, których leczenie farmakologiczne nie jest satysfakcjonujące. Na podstawie dostępnych wyników badań w niniejszej pracy podjęto próbę wykazania zależności pomiędzy treningiem fizycznym w grupie pacjentów z rozpoznaną schizofrenią a poprawą funkcji poznawczych. Okazuje się, że trening fizyczny o określonej intensywności, szczególnie w połączeniu z treningiem poznawczym może być ważną strategią terapeutyczną, wspomagającą leczenie standardowe. Dalszych badań wymaga dokładne określenie rodzaju, czasu trwania i intensywności treningu. Wiele badań wskazuje, że trening fizyczny jako uzupełniająca metoda leczenia wpływa pozytywnie nie tylko na funkcje poznawcze, lcze także na objawy kliniczne choroby i całościowe funkcjonowanie pacjentów chorych na schizofrenię.