Fotoprotekcja. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego. Część 2: Stosowanie preparatów zawierających filtry UV - Narbutt, Joanna; Wolska, Hanna; Kaszuba, Andrzej; Langner, Andrzej; Lesiak, Aleksandra; Maj, Joanna; Placek, Waldemar; Reich, Adam; Rudnicka, Lidia; Zegarska, Barbara (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2018)
Ochrona przeciwsłoneczna oparta jest na stosowaniu odpowiednich preparatów ochronnych zawierających filtry przeciwsłoneczne, a także odpowiedniej odzieży i unikaniu nadmiernej ekspozycji słonecznej w ciągu dnia. W artykule omówiono prawidłowe stosowanie kremów ochronnych, ich potencjalne działania niepożądane, m.in. wpływ na estrogeny i zdolność do alergizacji oraz wpływ na syntezę witami- ny D. Przedstawiono zasady fotoprotekcji u dzieci i osób immunoniekompetentnych. Dyskusji poddano również protekcyjny wpływ preparatów ochronnych na rozwój fotodermatoz. Rekomendacje oparte są na obecnie obowiązujących rekomendacjach światowych oraz wiedzy eksperckiej.