OPIS PRZYPADKU/CASE REPORT Ciężkie zapalenie stawów krzyżowo-biodrowych spowodowane wieloletnią nieleczoną infekcją Chlamydia trachomatis u czynnego zawodowo mężczyzny - Cieślak, Dorota; Leszczyński, Piotr; K. Łącki, Jan (Reumatologia/Rheumatology, 2005)
Opisano przypadek 29-letniego czynnego zawodowo mężczyzny cierpiącego z powodu ciężkiego zapalenia stawów krzyżowo-biodrowych ze znacznymi dolegliwościami bólowymi, spowodowanego wieloletnią nieleczoną infekcją Chlamydia trachomatis . Zarówno obraz radiologiczny, jak i wynik tomografii komputerowej potwierdziły obecność zapalenia stawów krzyżowo-biodrowych. Badanie w kierunku Chlamydia wykazało obecność DNA tej bakterii w wymazie z cewki moczowej. Po wielomiesięcznej terapii sulfasalazyną i doksycykliną oraz niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi uzyskano znaczną poprawę stanu klinicznego chorego.