Nadwrażliwość na leki i substancje stosowane w trakcie znieczulenia. Wytyczne Sekcji Nadwrażliwości na Leki Polskiego Towarzystwa Alergologicznego - Glück, Joanna; Bochenek, Grażyna; Bodzenta-Łukaszyk, Anna; Kowalski, Marek L.; Makowska, Joanna; Nittner-Marszalska, Marita; Porębski, Grzegorz; Sławeta, Grażyna; Rymarczyk, Barbara (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2018)
Reakcje nadwrażliwości spowodowane lekami stosowanymi w anestezjologii odpowiadają za 9–19% powikłań związanych ze znieczuleniem. Wyznaczenie leku wywołującego reakcje nadwrażliwości jest złożone ze względu na stosowanie jednocześnie kilka preparatów z różnych grup w krótkim czasie oraz ograniczone możliwości uzyskania danych z wywiadu od chorego. Reakcje przebiegają według różnych mechanizmów nadwrażliwości, a w diagnostyce wykorzystuje się przede wszystkim testy skórne i jedynie w wyjątkowych przypadkach – prowokacje lekowe. W postępowaniu diagnostycznym oprócz zastosowanych leków należy również uwzględnić nadwrażliwość na lateks, preparaty wypełniające łożysko naczyniowe i środki odkażające, takie jak chlorheksydyna.