Postępowanie w przypadku podejrzenia reakcji nadwrażliwości na leki. Wytyczne Sekcji Nadwrażliwości na Leki Polskiego Towarzystwa Alergologicznego - Kowalski, Marek L.; Bochenek, Grażyna; Bodzenta-Łukaszyk, Anna; Glück, Joanna; Kurek, Michał; Nittner-Marszalska, Marita; Porębski, Grzegorz; Poziomkowska-Gęsicka, Iwona; Rymarczyk, Barbara; Sławeta, Grażyna; Wiśniewska, Małgorzata; Makowska, Joanna (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2018)
Przy podejrzeniu nadwrażliwości na lek niezbędna jest współpraca specjalisty alergologa z lekarzem POZ lub lekarzem prowadzącym leczenie. Dokumentacja lekarska powinna zawierać wszystkie niezbędne w diagnostyce informacje, a szczególnie nazwę, formę i dawkę leku podejrzanego o wywołanie nadwrażliwości, obraz kliniczny i dynamikę reakcji oraz listę równocześnie stosowanych leków. Specjalista alergolog powinien ustalić schemat postępowania diagnostycznego i bezpieczną terapię dla pacjenta. Niezbędne jest również wydanie choremu wyczerpującej karty informacyjnej.