Paradoksalny skurcz oskrzeli wywołany salbutamolem w inhalatorze ciśnieniowym z dozownikiem (MDI) - Chitikela, Sindhu; Ray, Animesh; Sinha, Sanjeev (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2018)
Osiemnastoletnia studentka zgłosiła się do naszej poradni z powodu występujących od 6 lat nocnych epizodów duszności w reakcji na zimno. Z uwagi na podejrzenie astmy oskrzelowej u pacjentki wykonano badanie spirometryczne. Spirometria przed podaniem leku rozszerzającego oskrzela wykazała nieprawidłową czynność płuc wskazującą na obturacyjną chorobę płuc. Spirometria po podaniu leku rozszerzającego oskrzela (salbutamolu w inhalatorze ciśnieniowym z dozownikiem – MDI) ujawniła dalsze pogorszenie czynności płuc sugerujące skurcz oskrzeli. Takie przypadki jak opisywany mogą prowadzić do błędnego rozpoznania przewlekłej obturacyjnej choroby płuc lub nieodpowiedniej odpowiedzi klinicznej, co ma określone skutki terapeutyczne. W pracy opisano przypadek pacjentki z astmą oskrzelową, u której wystąpił paradoksalny skurcz oskrzeli po zastosowaniu salbutamolu w MDI.