Zespół metaboliczny – epidemia XXI wieku - Janeczko, Danuta (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
W ostatnich latach w Stanach Zjednoczonych, Europie, w tym także w Polsce, u ok. 20 proc. osób dorosłych rozpoznaje się zespół metaboliczny, który jest czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia. Powszechnie uznanymi składowymi tego zespołu są: otyłość brzuszna, nadciśnienie tętnicze, stan przedcukrzycowy (nieprawidłowa glikemia na czczo, IFG lub nieprawidłowa tolerancja glukozy, IGT), cukrzyca typu 2, hipertriglicerydemia, obniżone stężenie cholesterolu we frakcji HDL i insulinooporność. Jest on jedną z najczęściej występujących chorób, dlatego też nieodzowna jest znajomość jego diagnostyki, leczenia i zapobiegania. zespół metaboliczny, stan przedcukrzycowy, cukrzyca typu 2, otyłość typu brzusznego, nadciśnienie tętnicze, aterogenna dyslipidemia.