Zaburzenia gospodarki węglowodanowej u pacjentów z endokrynopatiamii - Karnafel, Waldemar (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Zaburzeniom endokrynnym, w których występuje nadprodukcja hormonów wykazujących działanie kontrregulacyjne w stosunku do insuliny, takich jak hormon wzrostu, glukagon, glukokortykosteroidy czy katecholaminy, może towarzyszyć stan przedcukrzycowy lub cukrzyca. Po zastosowaniu skutecznego leczenia choroby podstawowej następuje zwykle normalizacja glikemii.