Leczenie zespołu stopy cukrzycowej (ZSC) - Rosiński, Grzegorz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Prawidłowe, skuteczne leczenie zespołu stopy cukrzycowej poprawia jakość życia i przedłuża czas jego trwania. Aby leczenie było skuteczne, należy dość szybko dokonać diagnostyki różnicowej między stopą naczyniową i stopą neuropatyczną. W przypadku stopy neuropatycznej głównym problemem jest leczenie zakażonej rany. Po ustaleniu wrażliwości patogenu (w drodze posiewu i antybiogramu) dobiera się antybiotyk. Kolejnym krokiem w terapii jest ustalenie drogi podania antybiotyku i czasu jego podawania. Oprócz leczenia antybiotykami niezwykle ważne jest miejscowe podiatryczne opracowanie rany i stosowanie różnego typu opatrunków, które znacząco skracają czas leczenia.