Hepato- i splenomegalia w wybranych chorobach metabolicznych – diagnostyka i różnicowanie - Lipiński, Patryk; Jankowska, Irena; Szymańska, Edyta; Rokicki, Dariusz; Tylki-Szymańska, Anna (Pediatria Polska - Polish Journal of Paediatrics, 2018)
Powiększenie wątroby i powiększenie śledziony są objawami nieswoistymi. Występują nie tylko w stanie patologii – niewielkie powiększenie może być fizjologiczne w pewnych grupach wiekowych. Powiększenie wątroby często, choć nie zawsze, wiąże się z upośledzeniem funkcji narządu. Dlatego też diagnostyka izolowanej hepatomegalii czy hepatosplenomegalii musi być kompleksowa. W artykule przedstawiono patogenezę i diagnostykę hepato- i splenomegalii w wybranych chorobach metabolicznych.