Marskość wątroby a cukrzyca - Niebisz, Agnieszka (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Cukrzycę stwierdza się u ponad 15 proc. pacjentów z marskością wątroby, w największym odsetku cukrzycę wykrywa się u pacjentów z poalkoholową i pozapalną marskością wątroby. Mechanizm powstawania zaburzeń gospodarki węglowodanowej wśród tych chorych jest ciągle nie do końca jasny, jednak u większości z nich stwierdza się insulinooporność wtórną do hiperinsulinemii. Nie bez znaczenia jest też postępująca niewydolność hepatocytów, wytworzenie się krążenia obocznego oraz wzrost stężenia hormonów antagonistycznych do insuliny. Często na skutek nadużywania alkoholu uszkodzona jest również trzustka i pacjenci ci szybko wymagają podawania insuliny. Wśród pacjentów z marskością wątroby metodą z wyboru w leczeniu zaburzeń gospodarki węglowodanowej jest intensywna insulinoterapia pod stałą kontrolą glikemii oraz dostosowana do aktualnego stanu chorego. Należy pamiętać o wyjaśnieniu pacjentowi istoty obu przewlekłych chorób, by dostosować odpowiednie leczenie.