Typy treningów i aktywności fizycznej w rehabilitacji onkologicznej oraz ich skuteczność u kobiet po mastektomii: systematyczny przegląd literatury - Włoch, Anna; Bocian, Artur; Biskup, Małgorzata; Krupnik, Szymon; Opuchlik, Anna; Ridan, Tomasz; Zak, Marek (Medical Studies/Studia Medyczne, 2018)
Około 40% kobiet po mastektomii podejmuje wysiłek fizyczny o umiarkowanej intensywności trwający 150 minut w tygodniu. Kyu i wsp. stwierdzają w systematycznym przeglądzie literatury dotyczącym wydatku energetycznego, że normy te nie są wystarczające do zapobiegania nowotworowi piersi. Celem pracy była odpowiedź na pytanie, jaki typ aktywności fizycznej jest najczęściej stosowany przez kobiety po mastektomii oraz jaki typ treningu wydaje się przynosić najlepsze korzyści dla pacjentek. Znaleziono 110 oryginalnych prac w 4 bazach naukowych. Do ostatecznej analizy włączono 8 prac naukowych. Interwencje aktywności fizycznej u kobiet po mastektomii były wykonywane w programach aerobowych (n = 4), siłowych (n = 2) oraz mieszanych, aerobowo-siłowych (n = 2). Treningi aerobowe są najczęściej stosowaną formą aktywności fizycznej u kobiet po zakończonym leczeniu z powodu raka piersi. Brak spójnych narzędzi oceny efektywności programów zawierających różne typy aktywności fizycznej nie pozwala na jednoznaczne określenie, który z programów wydaje się najbardziej korzystny dla kobiet po zabiegach mastektomii.