Wykorzystanie biodruku 3D we współczesnej inżynierii biomedycznej i medycynie - Karzyński, Kamil; Kosowska, Katarzyna; Ambrożkiewicz, Filip; Berman, Andrzej; Cichoń, Justyna; Klak, Marta; Serwańska-Świętek, Marta; Wszoła, Michał (Medical Studies/Studia Medyczne, 2018)
Inżynieria tkankowa stanowi dynamicznie rozwijającą się dziedzinę nauki łączącą rozwiązania techniki z biologią żywego organizmu. Medycyna regeneracyjna, korzystając z narzędzi inżynierii tkankowej, oferuje alternatywne podejście do terapii wspomagających odbudowę zniszczonych tkanek czy narządów. Jednym z kierunków rozwoju współczesnej inżynierii chemicznej jest opracowanie nowoczesnych technologii umożliwiających wywarzanie struktur porowatych o wysokiej użyteczności w inżynierii biomedycznej. Wśród najbardziej popularnych metod wykorzystywanych do wytwarzania rusztowań do hodowli komórek jest technika druku 3D. Obecnie zespół badawczy, w którym pracują autorzy, opracowuje technikę wytwarzania za pomocą techniki biodruku 3D konstruktów spełniających funkcję sztucznych narządów. W artykule przedstawiono zestawienie możliwości i ograniczeń omawianej metody biodruku 3D w kontekście możliwości zastosowania wytworzonych struktur jako funkcjonalnych sztucznych organów. Introduction