Guzy neuroendokrynne przewodu pokarmowego – charakterystyka, diagnostyka i leczenie - Kunkel, Marta (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Guzy neuroendokrynne to nowotwory wywodzące się z komórek APUD, w obrębie przewodu pokarmowego występują rzadko – 2 proc. wszystkich nowotworów tu spotykanych. Pomimo podobieństwa pod względem histologicznym, objawy kliniczne guzów neuroendokrynnych przewodu pokarmowego są bardzo zróżnicowane i zależne od nadprodukcji pojedynczego hormonu, od którego zwykle pochodzi nazwa danego nowotworu. Zasadniczym przełomem w diagnostyce i leczeniu guzów neuroendokrynnych było wprowadzenie analogów somatostatyny.