Angioleiomyoma gardła środkowego – opis przypadku - Staśkiewicz, Michalina; Gawęcki, Wojciech; Klimza, Hanna; Wierzbicka, Małgorzata (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2017)
W pracy przedstawiono przypadek naczyniakomięśniaka gładkokomórkowego (angioleiomyoma) o nietypowej lokalizacji, wywodzącego się z migdałka podniebiennego u 20-letniej pacjentki. Leczeniem z wyboru była chirurgiczna resekcja guza. W trakcie 6-miesięcznej obserwacji nie stwierdzono nawrotu.