Beta-adrenolityki u pacjentów ze współistniejącym nadciśnieniem tętniczym i cukrzycą typu 2 – korzystny wpływ karwedilolu na profil metaboliczny - Sakiewicz, Wojciech; Szczęch, Radosław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Wśród pacjentów przyjmujących beta-blokery obserwuje się istotnie większy spadek częstości występowania incydentów sercowo-naczyniowych w grupie pacjentów z cukrzycą typu 2 w porównaniu z pacjentami bez cukrzycy. Niestety, zastosowanie beta-blokerów pierwszej i drugiej generacji wiąże się ze zwiększeniem insulinooporności, gorszą kontrolą glikemii, zwiększeniem oporu obwodowego i częstszym występowaniem zagrażających życiu hipoglikemii. Beta-blokery trzeciej generacji posiadają unikalne właściwości, m.in. – dzięki zablokowaniu receptorów alfa-1-adrenergicznych – zmniejszają opór obwodowy, redukują oporność na insulinę i poprawiają kontrolę glikemii. Celem niniejszej pracy jest omówienie badania GEMINI ( Glycemic Effects in Diabetes Mellitus: Carvedilol-Metoprolol Comparison in Hypertensives Trial ) porównującego, przy jednoczesnej blokadzie układu RAA, zastosowanie metoprololu i karwedilolu w grupie pacjentów z cukrzycą typu 2. Badanie GEMINI jest pierwszym randomizowanym, kontrolowanym badaniem klinicznym, mającym na celu ocenę wpływu beta-blokerów trzeciej generacji na profil metaboliczny w grupie pacjentów z cukrzycą typu 2 i współistniejącym nadciśnieniem tętniczym. Karwedilol, nieselektywny beta-bloker, posiadający właściwości naczyniorozszerzające, wywiera korzystny wpływ na poszczególne składowe zespołu metabolicznego i rozwój mikroalbuminurii.