Pełzająca kontrrewolucja, czyli wielki powrót prywatnych - Janiszewski, Rafał (Menedżer Zdrowia, 2018)
Pacjenci zaczynają realizować swoje potrzeby poza systemem publicznym, a opłacaną składkę traktują jak obligatoryjną daninę dającą nadzieję na dostęp do świadczeń, na których opłacenie z własnej kieszeni ich nie stać.