Urzędnicza soldateska - Murkowski, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2018)
Fatalna sytuacja instytutów podlegających Ministerstwu Zdrowia to tylko element choroby, która toczy cały system ochrony zdrowia w Polsce. Sam zastrzyk finansowy nie wystarczy, by uzdrowić te jednostki. Pilnie potrzebne jest mądre zarządzanie, oparte na długofalowej wizji rozwoju, które pozwoli instytutom sprostać coraz to nowym wyzwaniom.