Bez zysku ani rusz - Wasilewski, Dariusz (Menedżer Zdrowia, 2018)
Zysk w opiece zdrowotnej jest oczywiście ważnym i pożądanym elementem. Jest jak krzywa EKG pokazująca żywotność organizmu. Jeśli nie uznamy go za podstawowy wskaźnik, to będziemy mieli ślepy i podatny na patologie model opieki zdrowotnej.