Mikrochimeryzm płodowy u kobiety w ciąży a ryzyko wystąpienia choroby autoimmunologicznej - Hadasik, Karolina; Bergler-Czop, Beata; Brzezińska-Wcisło, Ligia (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2018)
Choroby autoimmunologiczne najczęściej dotyczą kobiet w wieku rozrodczym. W licznych badaniach na przestrzeni wielu lat analizowano potencjalną zależność między mikrochimeryzmem płodowym i rozwojem chorób autoimmunologicznych po okresie ciąży. Jednym z takich schorzeń jest twardzina ograniczona (morphea) – rzadka choroba powodująca włóknienie skóry i tkanki podskórnej. Jej etiologia jest nieznana, jednak istnieją pewne czynniki predysponujące do powstawania zmian twardzinopodobnych. Przedstawiamy rzadki przypadek pacjentki, u której pierwsze zmiany w przebiegu twardziny ograniczonej pojawiły się w 35. tygodniu ciąży. Według naszej wiedzy ciąża nie była dotychczas traktowana jako czynnik predysponujący do rozwoju tego schorzenia, choć z uwagi na zjawisko mikrochimeryzmu płodowo-matczynego może być traktowana jako czynnik ryzyka.