Hipertriglicerydemia – kiedy należy kierować pacjenta do specjalisty? - Broncel, Marlena (Lekarz POZ, 2018)
Łagodny, umiarkowany wzrost stężenia triglicerydów, tj. do 880 mg/dl (10 mmol/l), w surowicy może zwiększać ryzyko sercowo-naczyniowe, natomiast duży wzrost, tzn. powyżej 880 mg/dl (10 mmol/l), zwiększa ryzyko ostrego zapalenia trzustki. Hipertriglicerydemia (HTG) wymaga wnikliwej diagnostyki różnicowej oraz wykluczenia i skorygowania przyczyn wtórnych zaburzeń. W zależności od stopnia ciężkości HTG należy wdrożyć odpowiednie zmiany stylu życia i leczenie farmakologiczne.