Rola desloratadyny w leczeniu alergicznego nieżytu nosa i pokrzywki - Buczak, Katarzyna; Sybilski, Adam J. (Lekarz POZ, 2018)
Alergie, w tym alergiczny nieżyt nosa i pokrzywka, to bardzo częsty problem w gabinecie lekarza POZ. Ogromną rolę w patomechanizmie alergii odgrywa histamina, a dokładniej jej działanie poprzez receptor H1. To on jest odpowiedzialny za świąd, kichanie, obrzęk błony śluzowej i wzmożoną produkcję wydzieliny w nosie, a także zaczerwienienie, obrzęk i świąd skóry. Ta kluczowa rola histaminy w powstawaniu reakcji alergicznej spowodowała, że podstawowymi preparatami w leczeniu chorób alergicznych stały się leki przeciwhistaminowe. Mechanizm działania leków przeciwhistaminowych polega na łączeniu się z tą samą częścią receptora co histamina, ale wywoływaniu odwrotnego efektu. To czyni je odwrotnymi agonistami receptorów H1. Powoduje to zmniejszenie działania histaminy jako mediatora reakcji alergicznej, a co za tym idzie – zmniejszenie objawów towarzyszących alergicznemu nieżytowi nosa i pokrzywce. Jednym z lepiej poznanych i przebadanych leków przeciwhistaminowych II generacji jest desloratadyna. Jest to długo działający (24 godziny), trójcykliczny, niesedatywny, aktywny metabolit loratadyny. W wielu badaniach wykazano, że desloratadyna skutecznie łagodzi objawy nosowe (kichanie, przekrwienie, blokadę) oraz skórne (zaczerwienienie, obrzęk, świąd). Nie przenika przez barierę krew–mózg, więc nie ma działania sedatywnego, nie pogarsza sprawności prowadzenia samochodów. Może być stosowana zarówno u dorosłych, jak i u dzieci już po 1. roku życia. Bardzo rzadko powoduje działania niepożądane, takie jak suchość w jamie ustnej, ból głowy, zmęczenie czy nudności (częste przy stosowaniu leków przeciwhistaminowych I generacji). Wszystkie te cechy sprawiają, że desloratadyna jest bezpiecznym lekiem, często stosowanym u pacjentów z alergicznym nieżytem nosa oraz pokrzywką.