Terapia anty-VEGF w leczeniu idiopatycznej aktywnej postaci nowotwórstwa naczyniowego naczyniówki u pacjentów poniżej 45. roku życia - Cywiński, Adam; Piwońska-Lobermajer, Anna; Świgoń, Małgorzata; Gacek, Marcin (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2017)
Przedstawiamy problem, jakim jest wdrożenie poza wskazaniami („off label”) terapii preparatami blokującymi czynnik wzrostu śródbłonka naczyń (lekami anty-VEGF) u pacjentów poniżej 45. roku życia ze stwierdzonym aktywnym idipatycznym nowotwórstwem naczyniówkowym w obszarze podplamkowym, w aspekcie retrospektywnej analizy wyników własnych leczenia czterech pacjentów, które wprowadzono na różnym poziomie zaawansowania zmian chorobowych. Poprawę ostrości wzroku uzyskano u 3 pacjentów (w 5 oczach) poddanych leczeniu. U czwartego pacjenta terapię przerwano po jednej iniekcji z uwagi na brak poprawy. Zakres poprawy był uzależniony od czasu wdrożenia terapii oraz umiejscowienia zmian patologicznych w obrębie plamki i stopnia ich zaawansowania. Idiopatyczna postać nowotwórstwa naczyniówkowego jest patologią, której leczenie metodą anty-VEGF dało dobre rezultaty pomimo zastosowania leków z tej grupy poza wskazaniami, czyli „off label”. Wdrożenie leczenia w początkowym stadium rozwoju choroby zwiększa szanse na poprawę oraz zachowanie dobrej funkcji widzenia.