Profesor nadzw. dr hab. n. med. Lech Bieganowski (1940–2017) – zasłużony okulista i wybitny znawca historii okulistyki - Grzybowski, Andrzej; Kazało, Tomasz (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2017)
Lech Bieganowski urodził się 7 czerwca 1940 roku. W 1964 roku otrzymał tytuł lekarza i rozpoczął pracę na Oddziale Okulistycznym Szpitala Miejskiego w Toruniu. Tytuł doktora nauk medycznych uzyskał w 1977 roku na Akademii Medycznej w Gdańsku. W tym roku objął też stanowisko ordynatora Oddziału Okulistycznego Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Toruniu i piastował je aż do końca kariery zawodowej. Stopień doktora habilitowanego uzyskał w 2003 roku na Akademii Medycznej w Szczecinie na podstawie rozprawy Anatomia oka i mechanizm widzenia w ujęciu średniowiecznych uczonych Ibn al – Haythama (Alhazena) i Witelona. Studium zagadnienia od starożytności do czasów nowożytnych. Profesor Lech Bieganowski był autorem i współautorem ponad osiemdziesięciu prac opublikowanych w polskich i zagranicznych czasopismach naukowych oraz prezentowanych na kongresach naukowych. Zakres jego zainteresowań był rozległy – chirurgia zaćmy, chirurgia powiek, okulistyka dziecięca i leczenie zeza, techniki obrazowania w okulistyce, optometria oraz historia medycyny, a w szczególności okulistyki i optyki. Lech Bieganowski uczestniczył w pracach interdyscyplinarnego zespołu badawczego utworzonego w Instytucie Fizyki UMK w Toruniu, który podjął prace nad przekładem z łaciny na język polski dzieła Witelona Perspektywy i przybliżeniem postaci Witelona, pierwszego polskiego uczonego o międzynarodowej sławie żyjącego w XIII wieku na Dolnym Śląsku. Był wybitnym znawcą historii okulistyki, prawdopodobnie najwybitniejszym w swoim pokoleniu. W 2014 roku została wydana jego pierwsza z zaplanowanego cyklu (omawiająca okres starożytności) książka pt. Zarys historii okulistyki w kręgu kultury śródziemnomorskiej. Rozpoczął prace nad drugim tomem. Lech Bieganowski zmarł 22 marca 2017 roku.