Pośrednia przetoka szyjno-jamista – trudności diagnostyczne - Duchnik, Irmina; Babik, Anna; Poręba, Natalia; Romanowska-Dixon, Bożena (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2017)
Pośrednia przetoka szyjno-jamista jest rzadko występującym zaburzeniem naczyniowym, które charakteryzuje się komunikacją krwi żylnej znajdującej się w zatoce jamistej z krwią tętniczą pochodzącą z gałęzi oponowych tętnicy szyjnej wewnętrznej i/lub tętnicy szyjnej zewnętrznej. Wolny przepływ krwi w obrębie przetoki sprawia, że objawy kliniczne są nieznaczne i narastają powoli, dlatego rozpoznanie może być postawione błędnie lub z dużym opóźnieniem. Obecność pośredniej przetoki szyjno-jamistej należy rozważyć przy współwystępowaniu wytrzeszczu, obrzęku spojówek, poszerzonych żył nadtwardówkowych i spojówkowych oraz podwyższonych wartości ciśnienia wewnątrzgałkowego. Wczesne rozpoznanie i leczenie przetoki daje dobre wyniki i ogranicza uszkodzenie narządu wzroku.