Spontaniczne późne zamknięcie otworu w plamce współwystępującego z przedarciowym odwarstwieniem siatkówki - Piasecka, Katarzyna; Odrobina, Dominik (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2017)
Przedstawiamy w obrazach spektralnej optycznej koherentnej tomografii przypadek opóźnionego zamknięcia się pełnościennego otworu w plamce współistniejącego z całkowitym przedarciowym odwarstwieniem siatkówki u pacjenta poddanego witrektomii z tamponadą olejem silikonowym, bez usunięcia błony granicznej wewnętrznej. Stawiamy hipotezę, że przedłużona tamponada olejem silikonowym oraz emulsyfikacja oleju silikonowego powodują stan zapalny siatkówki, który opóźnia gojenie pełnościennego otworu w plamce.