Wpływ barwników plamki na proces widzenia - Bonczar, Anna; Mrukwa-Kominek, Ewa (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2017)
Narząd wzroku, odpowiedzialny za procesy widzenia, jest narażony na niepożądane działania promieniowania. Obecność tlenu i fotonu jest wystarczającym warunkiem do powstawania wolnych rodników, które prowadzą do nieodwracalnych i nieuleczalnych zmian degeneracyjnych w obrębie plamki, siatkówki i soczewki. Istnieje coraz więcej dowodów, że barwniki plamki – karotenoidy: luteina i zeaksantyna, chronią siatkówkę i soczewkę przed szkodliwymi czynnikami powstałymi w procesie widzenia. Dlatego w ostatnich latach znacząco wzrosło stosowanie suplementów diety – luteiny i zeaksantyny, a autorzy coraz większej liczby doniesień wskazują, że ich przyjmowanie poprawia ostrość wzroku i widzenie oraz korzystnie wpływa na profilaktykę zwyrodnień plamki związanych z wiekiem. Poprawa jakości widzenia jest spowodowana wpływem barwników plamki na procesy biologiczne oraz optyczne. W pracy przedstawiono mechanizmy działania karotenoidów w procesie widzenia.